PREDELAVA NA PLIN

AVTOPLIN LPG

Avtoplin LPG (utekočinjeni naftni plin) je energetsko učinkovit in do okolja prijazen energent. Pridobiva se iz zemeljskega plina ali pa pri predelavi surove nafte. Zaradi lažjega zaznavanja je za običajno uporabo odišavljen, v energetskem pogledu pa je učinkovitejši od večine drugih energentov (kurilno olje, zemeljski plin, premog, drva.). Pri izgorevanju avtoplina so emisije škodljivih snovi (CO, HC, NOX in HC+NOX) v primerjavi s klasičnimi motorji na bencinski pogon tudi do 50 % nižje, s tem pa so tudi pod mejami najstrožjih predpisov EU o izpušnih plinih.

 

Prednosti uporabe avtoplina v primerjavi z bencinom

-visoko oktansko število,

-hitro uplinjanje in homogena zmes,

-daljša življenjska doba motorja in katalizatorja,

-popolno izgorevanje zmesi plin – zrak,

-tišje delovanje motorja

-znižanje stroškov goriva

-enostavna in hitra vgradnja

-občutno zmanjšanje škodljivih emisij

-kratek rok amortizacije – povrnitve investicije

-doseganje večjih razdalj zaradi dveh oblik goriva

-enostavno preklapljanje med plinskim / bencinskim pogonom.

 

Številne prednosti avtoplina kot alternativnega pogonskega goriva za osebna in tovorna vozila se na celotnem področju Evrope obrestujejo že več milijonski populaciji voznikov, najbolj na ozemlju Poljske, Italije, Nizozemske, Nemčije,… Sistemi za predelavo na avtoplin se uporabljajo od sredine prejšnjega stoletja, tehnologija pa je medtem naredila ogromen napredek, tako da se danes lahko na avtoplin predelajo skoraj vsi motorji.

 

 

PREDELAVA VOZILA NA PLIN (LPG)

Ko vozilo predelamo na plin je od kakovosti vgradnje in primernih nastavitev odvisno ali bo vozilo delovalo zanesljivo in ekonomsko  upravičljivo. Zelo pomembno je da vozilo na predelavo pride  brezhibno saj nam je osnovno stanje vozila, temelj za predelavo. Pri predelavi je zelo pomembna pravilna izbira vgrajenih komponent. Pomembna je pozicija uparjalnika, velikost dovodnih cevi, pravilna velikost plinskih injektorjev, kakovostni filtri plinaste in tekoče faze,… veliko je dejavnikov, s

Naše izkušnje in tehnična podpora s strani proizvajalca avtoplinskih komponent ter povezovanje z vgrajevalci plinskih sistemov iz tujine, vam zagotavljata, da bo predelava izvedena kakovostno, hitro ter  boste imeli zagotovljen servis plinskega sistema.

 

Seznam elementov, ki so vgrajeni v vozilo po predelavi:

 

  1. ECU ali KRMILNA ENOTA

Krmilna enota ali računalnik je sestavni del avtoplinske napeljave v katerem je vsa “pamet”, da obstoječi motorni računalnik in plinski računalnik sodelujeta. Današnji avtoplinski računalniki so zmožni mnogih funkcij in natančnih nastavitev, saj imajo dovolj vhodnih signalov, da lahko optimalno krmilijo delovanje motorja. Vhodni signali so: napajanje, signal obratov, signali injektorjev, lambda sonde, temperature plina in uparjalnika… Ko so vsi pogoji izpolnjeni, se izvrši preklop na avtoplin. Da je prehod neopazen, ECU ne preklopi vseh valjev naenkrat, ampak posamično, v nastavljenem zaporedju. Z diagnostičnim programom lahko dostopamo v krmilnik in s tem podajamo parametre, ki jih vozilo potrebuje. Samo fino nastavljanje vozila naredimo med vožnjo z različnimi načini vožnje, medtem, ko ima računalnik možnost samonastavitve, ki zadostuje pri manj občutljivih vozilih. Preklop delovanja motorja z bencina na plin se vrši z relejskimi stikali v avtoplinskem računalniku. Torej, tudi, če bi v kakršnemkoli primeru avtoplinski računalnik popolnoma odpovedal, bi se še vedno lahko nemoteno peljali naprej na bencin. Pri predelavi na avtoplin gre za vzporedni sistem vbrizga goriva.

  1. INJEKTORJI

Injektorji služijo za vbrizg plina (plinasta faza) v sesalni kolektor. Boljši kot so odzivni časi injektorjev, natančnejšo količino in čas vbrizga lahko določimo. S tem pridobimo na zmogljivosti vozila in prihranimo na porabi avtoplina, zato je zelo pomembno, kakšne injektorje namestimo. Kvalitetni injektorji brez vzdrževanja zdržijo preko 100.000 prevoženih kilometrov, nato pa jih le očistimo z ultrazvokom. Veliko slabših vrst injektorjev pa je potrebno že po 20.000km menjati z novimi, ker se obrabijo. Ti injektorji so praviloma cenejši, ker so namenjeni menjavi, so pa tudi manj odzivni, zato priporočamo izbiro najboljših injektorjev za dolgo in nemoteno delovanje.

  1. UPARJALNIK

Uparjalnik je zelo pomemben element avtoplinske napeljave. Tekočo fazo plina, ki pride iz rezervoarja spremeni v plinasto stanje in obenem regulira tlak plinaste faze, ki je približno 1 bar. V uparjalniku so membrane, ki zagotavljajo stalen tlak ne glede na obremenitev motorja, zato je pomembno kakšen uparjalnik izberemo za določeno vozilo. Na uparjalnik je tudi tipalo temperature, ki sporoča sistemu, kdaj se lahko preklopi na plin, saj je uparjalnik ogrevan z vodo iz hladilnega sistema. Ko se voda in s tem uparjalnik segrejeta na določeno temperaturo (cca 30-35 °C) sistem lahko preklopi na avtoplin. Življenjska doba uparjalnika je cca.80.000km.

4. REZERVOAR

V plinski rezervoar se shranjuje LPG gorivo v tekoči fazi. Rezervoar je zelo odporen na mehanske poškodbe. Vsi rezervoarji so preizkušeni s strani proizvajalca rezervoarja  in so opremljeni  z ustrezno homologacijo, veljavno 10 let.  Rezervoar je opremljen z ovratnikom (prirobnico), ki je namenjen pritrditvi multi ventila z ohišjem. V podjetju vgrajujemo dve vrsti rezervoarja: cilindrični in zunanji ali notranji torodialni rezervoar. Rezervoarji so kakovostno izdelani (najvišji kakovostni razred).

Cilindrični rezervoar:

  • ima največjo prostornino,
  • možnost različnih kombinacij oblik, velikosti in prostornin
  • običajna je vgradnja v prtljažnik nad ostjo kolesa
  • zaradi varnostnih razlogov se rezervoarji polnijo s plinom do največ 80% kapacitete

Zunanji in notranji TORODIALNI rezervoar:

  • notranji rezervoar se običajno vgradi v prostor za rezervno kolo
  • zunanji rezervoar se običajno vgradi na podvozje

 

 

Avto na plin-Subaru Forester-menjava plinskega sistema

Predelava na plin Hyunda Getz